4G kan inventiever benut worden en niet alleen voor smartphones!

De enorme opmars van mobile is niet alleen te danken aan de iPhone en de Android-tegenhangers. Zonder de komst van een snel 4G-netwerk was het zover niet gekomen. Dan waren we veroordeeld tot wifi in supermarkt of café. Of als alternatief een onwerkbaar trage verbinding via het mobile telefoonnet (wie herinnert zich GPRS en WAP nog?). Dat 4G-netwerk is uitgegroeid tot een zeer snelle internetverbinding die in Nederland vrijwel overal te gebruiken is. Waarom zou je zo’n internetverbinding dan alleen voor die smartphones gebruiken?

Lang niet elk bedrijf staat in een stad waar volop breedband internet beschikbaar is. Ook zijn er organisaties die niet fulltime op een bepaalde locatie aanwezig zijn. Denk aan een zorginstelling die twee dagen per week in een wijkgebouw spreekuur houdt. Of een aannemer die op een bouwplaats aan het werk is, waar nog geen enkele vaste voorziening is aangelegd. Allemaal situaties waar internet erg handig kan zijn, maar waar een vaste internetverbinding veel te duur of technisch onhaalbaar is. Ook wifi valt dan af, want een draadloos toegangspunt werkt alleen als het op het vaste internet wordt aangesloten. Toch willen de medewerkers graag hun bedrijfsapplicaties gebruiken, met alles er op en er aan. Dus willen ze ook kunnen printen. Graag veilig en snel!

Lapmiddel

Maar als dat niet lukt beginnen de problemen. Voor sommige zaken moeten medewerkers alsnog naar het hoofdkantoor, de veiligheid is niet gegarandeerd, de printer kan niet beheerd worden, scannen werkt niet, enz. Op afstand uitlezen van tellerstanden gaat niet, met gevolg dat nieuwe toner en papier niet op tijd worden aangevuld. Tja, dan wordt er zolang een goedkoop consumentenprintertje neergezet om ten minste nog iets te kunnen doen. Meer dan een lapmiddel is het niet. En veilig is anders. Voor die veiligheid is het nodig dat niet alleen de computers, maar ook printers onderdeel zijn van het bedrijfsnetwerk. Dat maakt ook het veilige ‘follow me printing’ mogelijk: alleen printen als de gebruiker fysiek bij de printer is en de juiste code opgeeft. Dat verkleint de kans op ‘zwerfinformatie’: prints die achterblijven op het apparaat. Als er op die prints gevoelige informatie staat kan die zo ‘op straat’ belanden, met alle gevolgen van dien.

Altijd mogelijk

Waarom gebruiken we dat 4G-netwerk dan niet? Want al deze problemen zijn te verhelpen met de goede internetverbinding die dit netwerk kan bieden. En met dat innovatieve idee zijn we aan de slag gegaan, want er komt wel wat meer bij kijken dan eventjes inbellen zoals je dat op een smartphone doet. Ons doel was om het mogelijk te maken dat waar een organisatie ook een vestiging wil, veilig printen en scannen altijd mogelijk moet zijn. Met een inventieve toepassing van het 4G-netwerk is dat ons ook gelukt.

Lees hoe we 4G hebben ingezet bij zorggroep RIBW.

4G: overal in Nederland

Er hoeft aan maar twee voorwaarden te worden voldaan om deze 4G-oplossing te laten werken. Allereerst is natuurlijk 4G-bereik nodig. Op de site http://www.4gdekking.nl/ is de ‘binnenhuisdekking’ te vinden van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Slechts hier en daar zijn er hele kleine witte plekjes waar 4G niet komt. Verder is het goed om te weten dat volgens onderzoeker OpenSignal Nederland bij de voortrekkers van het 4G-internet hoort, waardoor de gemiddelde snelheid het dubbele is van die van wifi! Op de tweede voorwaarde heeft de organisatie zelf grip: we moeten in staat worden gesteld om via onze eigen Veenman-cloud een verbinding te leggen met het bedrijfsnetwerk van de klant. Als aan die voorwaarden wordt voldaan kan de organisatie draadloos werken en met dezelfde functionaliteit als op kantoor met vaste breedbandverbinding. Overal in Nederland!

Blijf op de hoogte: Aanmelden voor TopTips
  • Documentverwerking
  • Documentverwerking
  • Logo Goudappel
  • logo Koenen en Co
  • logo 112Schade