Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu worden de verwachtingen die patiënten en zorgverleners hebben van de mogelijkheden van de gezondheidszorg steeds groter. Aan de andere kant nemen het tekort aan personeel en de financiële druk alleen maar toe, door de toenemende zorgvraag door vergrijzing, de invloed van zorgverzekeraars en continu wijzigende wet- en regelgeving. Technologische ontwikkelingen binnen de zorg, zoals robotisering, domotica en virtual reality, kunnen de zorg duurder maken door de grote investeringen die soms nodig zijn en tegelijkertijd goedkoper doordat men sneller en efficiënter kan werken. Deze 4 technologische ontwikkelingen maken de zorg op lange termijn veiliger, goedkoper, sneller, efficiënter en effectiever.
Wat doet u als een telefoon met gevoelige informatie wordt gestolen?
1. Big data en AI (artificial intelligence) in de zorg
Moet u zich voorstellen dat de voorraden gips automatisch worden aangevuld wanneer het glad is en er dus meer kans is op botbreuken. Dat kan met big data en AI (in goed Nederlands, kunstmatige intelligentie) in de zorg. Big data is er genoeg, denk aan weerstations, agenda-afspraken, patiënt- en cliëntgegevens. De uitdaging ligt in geavanceerde algoritmes zodat we deze data kunnen analyseren en toepassen. De Universiteit van Twente onderzoekt daarom het toepassen van AI in de zorg- en logistieke keten. Zo kan voorspeld worden wat, waar, op welk moment nodig is.
2. Veiligheidsoplossingen voor de gezondheidszorg
De enorme hoeveelheid aan data is in te zetten voor tijd- en kostenbesparing. Er zit echter ook een keerzijde aan. Weet u zeker dat er geen beeldmateriaal achterblijft op apparaten van uw personeel, zoals telefoons en tablets? Wat doet u als een telefoon met gevoelige informatie wordt gestolen? Kortom: hoe garandeert u de veiligheid en privacy van patiënten en cliëntgegevens?
De oplossing ligt in een veilige beeldenbank. Hiermee kunt u beeldmateriaal (foto en video) van patiënten veilig opslaan en toevoegen aan een elektronisch patiëntendossier (EPD). Deze zogeheten beeldenbankoplossing is AVG-proof en veilig doordat er geen beelden achterblijven op uw apparaten.
Veilig printen, scannen en informatie verwerken is minstens zo belangrijk. Evenals het borgen van veilige informatieverwerking in uw organisatie. Steunpunt NEN 7510 geeft hier richtlijnen voor.
Digitalisering in de zorg vraagt om een andere manier van werken
3. Digitalisering in de zorg
Digitalisering in de zorg vraagt om een andere manier van werken. Zorgpersoneel moet wendbaar zijn en zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe systemen en werkwijzen. ICT in de zorg en audiovisuele middelen in de zorg zullen het de IT manager en zorgprofessional een stuk makkelijker maken.
Verwerkt u gescande documenten bijvoorbeeld nog handmatig in uw cliëntenadministratie? Dat kan slimmer en sneller. Met scansoftware op de multifunctionele printer is een automatische koppeling naar Nedap en tal van andere ECD’s en EPD’s mogelijk. Met enkele handelingen wordt informatie automatisch opgeslagen in het juiste patiënt- of cliëntdossier. Een automatische koppeling is ook mogelijk in een SAAS omgeving. Hiermee bespaart u aanzienlijk op ICT-beheer en -onderhoud.
4. Schermzorg (zorg op afstand)
Zorginstellingen moeten steeds efficiënter hoogwaardige zorg leveren met minder personeel en een intensievere vastlegging van informatie. Zorg verplaatst zich bovendien van intramuraal naar extramuraal. Zorg op afstand en in de thuissfeer worden daardoor steeds belangrijker. Hoe kunt u met een tekort aan personeel toch waarborgen dat u alle patiënten en cliënten de aandacht geeft die ze verdienen en dat de juiste informatie op het juiste moment wordt verstrekt? De oplossing zit in communicatiemiddelen.
Patiënten en cliënten bezoeken is niet altijd meer nodig als u met slimme communicatiemiddelen werkt. Met FaceTalk – een online spreekkamer – en videoconferencing kunt u via een beveiligde verbinding videobellen met patiënten, cliënten en zorgprofessionals. Met narrowcasting voor de zorg communiceert u informatie snel een eenvoudig op beeldschermen in uw zorginstelling. Dit maakt een ouderwets prikbord overbodig.
Meer weten?
Wilt u weten of technologische ontwikkelingen in de zorg ook het werk in uw zorginstelling slimmer, sneller én goedkoper kunnen maken? Vul onderstaande formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.