De Connected Financial van 2020

Volgens het onderzoek ‘Death by Digital’ van Accenture zien financiële afdelingen er in de toekomst er compleet anders uit. In 2020 is een financiële afdeling door technologie 3-4 keer sneller, 40% goedkoper en is 80% van de huidige financiële taken verspreid door de hele organisatie.

Een paar flinke statements, maar wat houdt het nou concreet in, dat ‘Death by Digital’? En wat betekent het voor jou als financial? We hebben een paar trends uit het onderzoek gepakt en lichten ze toe in dit artikel.

3 trends in het ‘Death by Digital’-rapport
Accenture voorspelt een paar trends waar de financial de komende jaren mee te maken krijgt:

1. Predictive analytics
In 2020 gaat het bij finance veel meer gaat over predictive analytics. Predictive analytics is een analysetechniek waarbij data uit het verleden wordt gebruikt om te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Zo wordt predictive analytics onder andere gebruikt voor het voorspellen van markttrends en het voorspellen van veranderingen in vraag en aanbod. Accenture schrijft dat de financiële afdeling door predictive analytics beter in staat is om te voorspellen of een investering zichzelf ook terugverdient.

2. Robotic accounting
Volgens Accenture zijn de traditionele boekhoud- en transactieprocessen in 2020 volledig geautomatiseerd. Ze noemen dit ook wel ‘robotic accounting’, een vorm van boekhouding waarbij vrijwel geen mensen meer aan te pas komen.

Deze trend is al jaren gaande. Kijk maar naar het automatiseren van inkoop- en administratieve processen. Accenture schrijft dat deze trend in 2020 volledig doorkomt en dat elke handmatige stap in het boekhoudproces verdwijnt.

3. De CFO als innovator
Accenture noemt de veranderende rol van de CFO. De CFO is in 2020 meer dan een kostenleider. Hij is een strategische leider die een centrale rol speelt bij innovatie.

Accenture voorspelt dat de CFO en het financiële team vaker geraadpleegd zullen worden bij belangrijke investeringen voor innovaties. Data en een daarachter liggend rationeel besluitvormingsproces zal de financiële functie een belangrijke sparringpartner.

Utopie of dystopie?
Accenture noemt ‘Death by digital’ het beste wat een organisatie kan overkomen, maar hoe je het ook went of keert: er zullen door digitalisering banen verloren gaan. De naam van het onderzoek, Death by Digital, zegt eigenlijk al alles.

Een onderzoek van de Oxford Universiteit en Deloitte naar robotisering bevestigt het beeld van banenverlies. Uit dat onderzoek blijkt dat 35% van alle banen over twintig jaar niet meer bestaat omdat ze overgenomen zijn door ‘robots’ – computergestuurde algoritmes die verwerkt zitten in automatiseringssoftware zoals bijvoorbeeld boekhoudpakketten.

In de top twintig van dat onderzoek staan een paar financiële functies: de administratief medewerker (11e plek), de financiële accountmanager (4e plek) en de financieel medewerker (8e plek). Wordt het tijd om als financial naar een andere baan te zoeken?

Het simpele antwoord daarop is nee. ‘Death by digital’ betekent namelijk ook dat je veel nieuwe kansen krijgt als financial. “

Word een connected financial.
Als financial krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen als ‘Connected financial’. Wat dat betekent? Dat je systemen met elkaar connected zijn, dat je processen met elkaar connected zijn, dat de afdelingen met elkaar connected zijn en dat vooral dat jijzelf connected ben.

De Connected Financial hoeft niet bang te zijn voor ‘Death by Digital’, maar zou het eigenlijk moeten zien als een tijdperk om kansen te grijpen en technologie te gebruiken om te excelleren.

Blijf op de hoogte: Aanmelden voor TopTips
  • Documentverwerking
  • Documentverwerking
  • Logo Goudappel
  • logo Koenen en Co
  • logo 112Schade