Hoe werkt circulaire IT

Circulaire IT is een hot topic. Het belang van de transitie naar een circulaire economie is erkend door de Rijksoverheid. Die heeft in 2016 een plan geïntroduceerd waarmee de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair moet zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, is het van belang dat bedrijven op tijd starten met de transitie naar circulaire IT. Maar hoe doet u dat? Op welke manier kunt u hier als bedrijf aan bijdragen? Hieronder gaan we in op hoe circulaire IT werkt en hoe u circulaire IT kunt introduceren of uitbreiden binnen uw bedrijf.

Hoe circulaire IT werkt

Device as a Service

Simpel samengevat is het concept van circulaire IT, producten hergebruiken. Daarbij wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van bestaande, gebruikte en overbodig geworden devices en onderdelen. Dat klinkt misschien alsof u aan de slag gaat met een ‘versleten’ laptop of desktop, maar niets is minder waar.

Twee methodes

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee belangrijke “circulaire methodes”.

  1. Direct, dat wil zeggen circulaire hardware aankopen, zonder concessies te hoeven doen aan kwaliteit, service en garantie.
  2. Indirect, door een harde waarborg bij ingebruikname, dat nieuwe hardware na de eigen gebruiksperiode een tweede leven krijgt.

Direct

Op het moment dat een collega een nieuwe laptop of een ander nieuw apparaat in gebruik neemt, betekent dit niet automatisch dat het ‘oude’ apparaat direct afgeschreven wordt en niets meer waard is. Hergebruik is al lang geen vies woord meer en eist u daarbij absolute topkwaliteit, dan biedt bijvoorbeeld het HP Approved Selection programma, waarbij apparatuur als nieuw in de markt wordt gezet, alle mogelijkheden.

Voor ons is het overigens vanzelfsprekend dat u, ongeacht de het merk, bij aanschaf van circulaire IT aanspraak kunt maken op topkwaliteit, in combinatie met gunstige en volwaardige service- en garantievoorwaarden.

Indirect

Heeft u een voorkeur voor nieuwe apparatuur, omdat u binnen uw organisatie gebruik wil (moet) maken van high-end devices met de nieuwste specificaties en software, dan nog kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan circulaire IT. Niet elke organisatie heeft immers diezelfde behoefte en cijfers wijzen uit, dat organisaties in Nederland IT-infrastructuur gemiddeld eens in de drie jaar vervangen. Dit betekent een groot aanbod van hardware, die opnieuw kan worden ingezet, zonder dat daarbij wordt ingeleverd op kwaliteit, garantie en service. Daarom gaan wij bij aanschaf van nieuwe apparatuur desgewenst een gunstige terugkoopverplichting aan, waarmee hergebruik en circulariteit wordt gewaarborgd.

Duurzaamheid en circulaire IT binnen uw organisatie

Circulaire economie

Duurzaamheid is iets dat bij veel organisaties hoog op de agenda staat. Een relatief simpele bijdrage aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van uw bedrijf, is starten met circulaire IT. Gericht deelnemen aan de circulaire economie is een belangrijk duurzame stap die u als bedrijf vrij eenvoudig kunt zetten.De noodzaak voor gebruik van circulaire IT illustreren we aan de hand van het volgende voorbeeld: voor de productie van een desktop pc met monitor is méér dan 10 keer hun eigen gewicht in ruwe grondstoffen en chemicaliën nodig. Voor de productie van een auto is dat maar één keer het eigen gewicht. Dat zegt genoeg.

Kiest u voor duurzaamheid én wilt u de ecologische voetafdruk van uw bedrijf verkleinen dan is circulaire IT een mooie eerste en relatief eenvoudige stap in de goede richting. Meer weten? Laat hieronder uw contactgegevens achter en een van onze specialisten neemt contact met u op, om samen te kijken naar de mogelijkheden. Maakt u deze maand nog een afspraak, dan ontvangt u een leuke gadget!

Maak een afspraak en dan nemen wij een Smart Clock voor u mee

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte: Aanmelden voor TopTips
  • Documentverwerking
  • Documentverwerking
  • Logo Goudappel
  • logo Koenen en Co
  • logo 112Schade