Er zijn vakantieresorts die de smart phones van hun bezoekers in beslag nemen, zodat die bezoekers er niet telkens door worden afgeleid en ouderwets gaan socializen. Onze smart phones zijn immers de dashboards van ons leven, waarmee we onszelf online en onderling verbinden. Iedereen heeft het wel eens over het beeld van twee mensen die uit eten gaan, zonder met elkaar te praten en ieder met hun mobiel in de aanslag. Dat willen sommige horeca locaties vermijden en met een smartphone verbod, denken ze hun klanten een handje te helpen. Verlost van het verslavende, eeuwige licht van het scherm, komen ze weer nader tot elkaar, in de fysieke wereld. Een mooi initiatief, maar in de praktijk willen mensen nu eenmaal digitaal. De digitalisering onder vakantiegangers is toegeslagen.
Locatie gaat digitaal
Reisorganisatie Thomas Cook introduceerde internationale, op families gerichte en digitaal uitgeruste SunConnect Resorts. Dit zijn hotels die de digitale behoeften en wensen van het hele gezin vervullen tijdens de vakantie. Zo is er overal draadloos internet om foto’s direct te kunnen delen, restaurants op te zoeken en naar geschikte activiteiten te speuren. Er is een speciale jongeren lounge hoek, een ontmoetingsplaats met digitale activiteiten die jongeren samen kunnen ondernemen. Ook is er een buitenbar met gratis wifi en docking stations om alle devices op te laden, onder het genot van een drankje. Verder digitaal opgeleide reisleiders voor geocaching (speurtochten met GPS) en Xbox Kinects om het kleine grut zoet te houden.
In- en uitchecken
Innovators zoals KLM, zijn altijd ver in hun digitaal denken. Tickets worden elektronisch geleverd waarmee het in- en uitchecken voorgoed is vergemakkelijkt. Het is alleen nog maar een kwestie van je mobiel voor een digitaal poortje houden. Luchtvaartmaatschappijen bieden reizigers apps met services om klanten 24 uur per dag te voorzien van alle benodigde informatie. Met een app kun je met een paar clicks je weg vinden, en vertragingen en vluchtinformatie ontvang je via een pushbericht automatisch op je mobiel. Ook in het zakelijk domein timmert de luchtvaartindustrie aan de digitale weg. Vernieuwend is het pilot-project E-link, dat een papierloze vrachtafhandeling op Schiphol wil bewerkstelligen en ervoor zorgen dag luchtvrachtgoederen snel in- en uit kunnen worden geklaard, zonder lange wachttijden voor de douane.
Lezen op vakantie
Zouden er nog exemplaren van De Telegraaf in Benidorm zijn te verkrijgen, vraag ik me af. Op vakantie volg je het nieuws digitaal en online, ook via mobiel internet. Je leest de laatste berichten op je smart phone, tablet of misschien zelf je wearable (nieuw horloge?). Een boek lees je via een e-reader, zonder last van zonlicht. Leeskost voor deze zomer is The Digital Enterprise van Karl-Heinz Streibich.
Foto’s met je tablet
Dit beeld is niet meer weg te denken: toeristen die al wandelend foto’s maken, met hun tablet in de hand. Dat is digitaal fotograferen vandaag de dag. En iedereen kijkt mee, via Instagram of Facebook, wat er gebeurt en zo worden we allemaal onderdeel van elkaars vakantie. We herbeleven deze later via de foto’s, maar ook via gebruikte apps. Heb je die 6 kilometer hardgelopen langs de boulevard in de vroege ochtend, dan kun je de informatie altijd terughalen via een app als Runkeeper.
Online boeken
Hoewel Booking.com op de vingers is getikt voor misleiding, is het online boeken van vluchten en hotels niet meer weg te denken. Toen kwam het al vaak als disruptive bestempelde bedrijf AirBnB, dat met zijn hotelconcept zorgde voor opschudding. Deze hotel-app creëerde een platform waarop reizigers bij particulieren een verblijf kunnen boeken. Hetzelfde doet AirBnB nu met restaurants. Het bedrijf wil gebruikers ook in contact brengen met mensen die bereid zijn om thuis aan bezoekers een etentje aan te bieden. Voor deze nieuwe toepassing is een pilot gaande in San Fransisco. Richtprijs voor een menu van drie gangen: 25 dollar.
De app als goede buur
De meest gebruikte preventiemaatregel tegen inbraak tijdens je vakantie, is nog altijd het inschakelen van je buren. In deze tijd van het Internet of Things zijn er apps beschikbaar die van tevoren en op afstand kunnen aangeven hoe laat de lichten aan- en uitgaan, wanneer de gordijnen dichtgaan en of het zonnescherm in- en uit gaat (op steeds wisselende tijdstippen uiteraard). Toch iets vergeten of tijdstippen die alsnog wijzigen? Dan check je dit eenvoudig met één druk op de knop vanuit de auto op je mobiel of tablet.
Terug
Eenmaal terug, vragen onze klanten hoe ze kosten terugdringen, hoe ze duurzaam en groen worden, hoe ze data goed beveiligen, mobiel kunnen printen en hoe ze minder papier gebruiken. De digitalisering gaat gewoon verder!