We kennen software defined networking, software defined storage en het software defined datacenter. Allemaal hardwarebolwerken die tot voor kort door specialisten ingericht, geconfigureerd en beheerd moesten worden. Dat kan nu allemaal met software, wat niet alleen voor grote tijdwinst zorgt, maar ook voor een enorm scala aan nieuwe mogelijkheden.
Hetzelfde gebeurt nu met de multifunctionele printer (mfp), een categorie hardware die overgeslagen leek te worden door de digitale transformatie. Dankzij intelligente software groeit de mfp nu uit tot een volwaardig informatie-verwerkend platform.
In de ontwikkeling van de voorvaders van de mfp, de copier en de laserprinter, heeft Xerox met zijn researchcentrum (Palo Alto Research Centre – PARC) een cruciale rol gespeeld. PARC is ook bekend van het Ethernetnetwerk en de grafische interface voor computers. Het researchcentrum richt zich nu op software met technologieën die je niet direct met printers associeert, zoals artificial intelligence, data analytics en content analytics.
In combinatie met geavanceerde software groeit de mfp uit tot informatieverwerker, inclusief de nodige connectiviteit, digitalisering van fysieke documenten en de routering ervan binnen de organisatie. Dat zorgt voor ongekende mogelijkheden.
Voorlezen met begrip van de inhoud
Bijvoorbeeld een boek scannen en daarvan automatisch een goede samenvatting maken. Of een tekstdocument scannen en omzetten in spraak. Dat kennen we al lang, maar pas nu kan het ook met begrip van de inhoud worden voorgelezen. Dus met de juiste intonatie en pauzes op de juiste plek, wat deze technologie bij uitstek geschikt maakt voor toepassing in de zorg, de advocatuur en het onderwijs.
Identiteitsbewijzen AVG-proof verwerken
Maar ook ogenschijnlijk kleinere stappen zijn mogelijk. Zo hebben we een SecureID-app ontwikkeld voor het volledig AVG-proof scannen en verwerken van identiteitsbewijzen. Uit recent onderzoek van Motivaction in opdracht van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat een op de drie Nederlanders zich zorgen maakt over zijn privacy. Vooral angst voor misbruik door het kopiëren van hun identiteitsbewijs scoort hoog. Die angst kan een organisatie – denk aan werkgevers, advocaten, notarissen, hotels, verhuurbedrijven – wegnemen.
‘Smart’ is hier dat de app herkent om welk van de negen typen Nederlandse identiteitsbewijzen het gaat en op basis daarvan de gegevens die niet noodzakelijk zijn voor de organisatie, kan afdekken met een zwarte balk. Dit vindt goed beveiligd plaats in de cloud, ook de verbinding van en naar de cloud is beveiligd. Het resultaat kan geprint worden, of via e-mail naar een elektronisch dossier worden gestuurd. Op de mfp blijft niets achter. Verder is het dankzij het AI-fundament mogelijk om eenvoudig nieuwe soorten identiteitsbewijzen, bijvoorbeeld uit andere landen, toe te voegen.
De juiste antwoorden dankzij analyse
De SecureID-app is een goed voorbeeld van ‘document analytics’ en voortbordurend hierop werken we nu aan een app die een aanbestedingsdocument scant, waarna vervolgens automatisch de beste antwoorden op de vragen in het document worden ingevuld op basis van een analyse van eerdere aanbestedingen. Zonder artificial intelligence en machine learning zou zo’n toepassing niet mogelijk zijn.
‘Voorspellend onderhoud’
Deze software kan ontwikkeld worden dankzij een open platform waar de printerleverancier (in dit geval Xerox) voor heeft gekozen. Externe ontwikkelaars zijn immers veel beter op de hoogte van de wensen en kansen op de lokale markt en/of bij individuele klanten. Daarnaast zijn er oplossingen om het beheer van machineparken zelfvoorzienend te maken door intelligent en zelfsturend remote/cloud device management – ook wel bekend als predictive maintenance.
Mfp’s bieden nu talloze innovatieve mogelijkheden om die informatiestromen efficiënter te maken en processen te automatiseren die tot voor kort niet te automatiseren waren. Precies wat de digitale transformatie kenmerkt. Een transformatie waarin iedere printerleverancier die wil overleven zal moeten meegaan. Overigens vieren wij dit jaar dat wij al 100 jaar meegaan in dit soort veranderingen. Vanzelfsprekend dus, dat we dit de komende 100 jaar blijven doen!