Veenman komt met beveiligde beeldbankoplossing

Rotterdam, 5 juni 2018 – Samen met zorgorganisatie ’s Heeren Loo heeft Veenman een beeldenbank oplossing ontwikkeld om foto’s en video’s van cliënten veilig op te nemen en aan hun cliëntendossiers toe te voegen. De opgenomen beelden (zowel foto’s als video’s) streamen direct naar de cloud en worden dus niet opgeslagen op het device waarmee ze zijn opgenomen. De kern van deze oplossing is een webapp voor Apple IoS van Veenmans softwarepartner FileLinx.

’s Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. De zorgorganisatie doet dat in heel Nederland. In de zorg is behoefte aan het snel en veilig kunnen vastleggen van emoties, handelingen en situaties ter bevordering van de behandelwijze van een cliënt en overdracht van kennis van de professionals. Het vastleggen van persoonsgebonden beeldmateriaal is sterk onderhevig aan de privacywetgeving en daarom een lastige uitdaging. Omdat het vastleggen van emoties en onverwachte situaties zich niet laten plannen wordt hier nu niet uniform mee omgegaan. Aan de hand van het beeldmateriaal kunnen de zorgprofessionals snel met elkaar overleggen over analyse en behandeling. Als de foto of de video later wordt geüpload naar een cliëntendossier kan er in de huidige situatie echter beeldmateriaal achterblijven op het device. Een ongewenste situatie, waaraan met de beeldenbank een eind komt.

Arnoud Vaanholt, Informatiemanager Zorg van ’s Heeren Loo: “Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Met de door Veenman en FileLinx ontwikkelde camera applicatie zijn wij in staat om, ten gunste van de cliënten, snel én veilig beelden – foto en film – op te nemen en te delen. Ook zorgt deze innovatie ervoor dat onze zorgprofessionals nog sneller in staat zijn om te analyseren en een vervolgbehandeling te verrichten. De data van de beelden staan op een veilige plek en zijn alleen toegankelijk voor direct betrokkenen en bevoegden. Ons doel is dat de kwaliteit van zorg wordt verhoogd en dat de informatie veilig is vastgelegd. En daar worden nu mooie stappen in gezet.”

Gerard Roos, oud-Business Manager ICM van Veenman: “Al enige tijd waren we met ’s Heeren Loo in gesprek over een goed beveiligde oplossing voor het opnemen en toevoegen van beelden aan cliëntendossiers en de komst van de AVG heeft dit traject versneld. Voor de innovatieve Secure Online Camera Application die we nu voor ’s Heeren Loo hebben ontwikkeld zien we een brede toepassing in de zorg, zowel voor cure als care, ggz en ouderenzorg, denk aan monitoring van Alzheimerpatiënten. Daarnaast zien we toepassingen in andere segmenten, zoals handhaving bij gemeenten, waar een zorgvuldige en beveiligde omgang met beeldmateriaal is vereist. Gebruikers van deze oplossing gaan automatisch volgens de AVG-richtlijnen om met opgenomen foto- en videobeelden.”

Speciale camera app
Medewerkers krijgen een speciale camera app op hun device en een beveiligde externe opslagruimte waar alleen de app toegang toe heeft (een zogenaamde cloud filmrol). Alle toegang, uploaden en andere acties op het opgeslagen materiaal worden gelogd. Wat er in de log wordt bijgehouden is naar wens in te richten. In de cloud komen de beelden terecht in een tijdelijke opslag. Hier worden ze door degene die de beelden heeft opgenomen geclassificeerd en via cliëntnummers gekoppeld aan de bijbehorende cliëntendossiers. De beelden zijn alleen zichtbaar door degenen die geautoriseerd zijn om het cliëntendossier in te zien.

Veenman is verantwoordelijk voor de realisatie en coördinatie van het project en verzorgt de implementatie van de oplossing. FileLinx bouwt de oplossing.

Lees meer over deze oplossing.

Blijf op de hoogte: Aanmelden voor TopTips
  • Documentverwerking
  • Documentverwerking
  • Logo Goudappel
  • logo Koenen en Co
  • logo 112Schade