Toen Xerox werd gevraagd om na te denken over nieuwe manieren om materialen te gebruiken om de humanitaire inspanningen rondom het Coronavirus te ondersteunen, twijfelde Mark Adiletta geen moment. De voormalig technisch manager bij Xerox bedacht een manier om printerfilters te gebruiken om medische kwaliteit mondkapjes te maken.
“Voor de iGen5 digitale kleurenpers hadden we een filter ontwikkeld met een N95-classificatie”, legt Adiletta uit. Het creatieve, vindingrijke idee was meteen veelbelovend. Met de steun van Abu Islam, het hoofd van de Advanced Technology Group die de taskforce leidt om deze gemeenschapsgerichte ideeën te implementeren, heeft Adiletta een prototype gemaakt. Hoewel het iGen 5 printerfilter dezelfde eigenschappen heeft als een N95-mondkapje, heeft het niet de nauwsluitende vorm van een door de FDA goedgekeurd N95-mondkapje.
Adiletta ging op zoek naar een kleermaker om het filter professioneel in het stoffen masker te laten naaien. Hij bezocht in totaal zes kleermakers om er één te vinden die beschikbaar was: Hickey Freeman. “Ze zeiden dat ze het binnen twee dagen konden maken. Ik zei dat we de mondkapjes binnen twee uur nodig hadden.” Zo geschiedde het. Het prototype dat hieruit voortkwam werd door het Rochester Regional Hospital getest, beoordeeld en goedgekeurd.
Vijftien medewerkers van Hickey Freeman hebben 10.000 mondkapjes in drie dagen met de hand genaaid. De mondkapjes hebben drie lagen: de eerste (tegen het gezicht) en derde (buitenkant) zijn van katoen, de middelste laag is N95-filtermateriaal. De lagen worden bij elkaar gehouden door vier hoekbanden en elk heeft een metalen neusstrip.
John Martynec, Hickey Freeman executive vice president of manufacturing and operations: “In deze tijd van nood moeten we elkaar opzoeken en samenwerken. We leveren graag een bijdrage aan de maatschappij waarin we nu leven.” Adiletta: “Er moet nog meer werk worden verzet, maar tot nu toe werpt ons idee zijn vruchten af. We kunnen snel innoveren, dat is een geweldige les die we geleerd hebben.”