Een eeuw Veenman – 100 jaar jong

Een eeuw Veenman – 100 jaar jong

Donderdag 23 mei 2019, Veenman wordt eeuweling, 100 jaar!

Zoveel organisaties is dat niet gegeven en wat ons betreft een mijlpaal om bij stil te staan. In aanloop naar die bijzondere dag doen we dat van tijd tot tijd ook hier. Terugkijken omdat het mag, omdat het moet, omdat het leuk is. Want onze geschiedenis is te mooi, om niet waar te zijn!

Verkiezingen

21 maart.

Vraag een willekeurige voorbijganger naar deze datum en het woord “verkiezingen” valt al snel. Al dan niet met positieve of negatieve associaties, want de politieke meningen zijn flink verdeeld vandaag de dag.
Daarbij, de keuze is reuze, zeker in de gemeentepolitiek.

Wat te denken van partijnamen als QUEER, Carryonthemove of U-buntu Connected Front, om maar een paar gemeentelijke exoten te noemen.

Campagnes gaan los. Discussies die op het scherpst van de snede worden gevoerd.
Politieke tegenstanders die inktzwart worden gemaakt en uitlatingen op social media, die niet zelden de aanleiding zijn voor het politieke Waterloo van weer een ambitieuze kandidaat.

Potlood of computer. Een keuze op zich en daar zijn we nog niet uit. Veiligheidshalve kiezen we dus voor het niet te manipuleren traditionele rode potlood.

Kortom verkiezingstijd, met de politiek voor even als de belangrijkste bijzaak van het leven.

 

Veenmans verkiezingsstrijd

In de jaren 60 van de vorige eeuw was Veenman nadrukkelijk betrokken bij de verkiezingen.

Veenman politiek geëngageerd in die tijd? Zeker niet.

Als gerenommeerde en betrouwbare leverancier van moderne boekhoudmachines leverde Veenman een belangrijke bijdrage aan het tellen van de uitgebrachte stemmen.

Daar waren we meer dan goed in.

Naar de mening van de heer Kwarten, staffunctionaris van Veenman kantoormachines N.V., zelfs beter dan het wonderlijke en nuttige apparaat dat sinds kort bij het tellen der stemmen ook werd ingezet, de computer.

“Jammer alleen en zuur, om steeds weer te moeten horen en te lezen dat de computer met zoveel succes is ingeschakeld, terwijl wij, die als eerste voor de uitslagen zorgen, nauwelijks vermeld worden” aldus de heer Kwarten in een artikel* in het dagblad De Tijd in 1966.

Er was dus sprake van een heuse strijd die dagen.

De traditionele betrouwbare boekhoudmachine aan de ene kant. De nieuwe, onbekende en ook wat wonderlijke computer aan de andere kant. Minder betrouwbaar dat wel, maar dat lag (ook toen al) veelal aan de verbindingen volgens de leverancier.

Innoveren

Hoe het verder is gegaan met de boekhoudmachine en de computer heeft de geschiedenis ons geleerd. De computer heeft zijn weg gevonden naar alle facetten in de samenleving en de ooit zo vooruitstrevende en moderne boekhoudmachine is een museumstuk geworden.

Maar als er iets duidelijk is geworden gedurende een eeuw Veenman is dat één ding:

Innoveren kun je leren!

En dat innoveren zit inmiddels vast verankerd in het DNA van Veenman. Dat bewijzen we zo’n 50 jaar na “onze verkiezingsstrijd” nog elke dag. Bijvoorbeeld met oplossingen voor het veilig beheren, opslaan en delen van vertrouwelijke informatie.

Daar heeft u wat ons betreft geen rood potlood voor nodig. Gelukkig maar!

* Lees het volledige krantenartikel.

Blijf op de hoogte: Aanmelden voor TopTips
  • Documentverwerking
  • Documentverwerking
  • Logo Goudappel
  • logo Koenen en Co
  • logo 112Schade