Ik ben verbonden, dus ik ben!

De filosofische uitspraak “Ik denk, dus ik ben” kunnen we inmiddels wel vervangen door “Ik ben verbonden, dus ik ben”. Wie niet in verbinding staat met vrienden, familie, collega’s en klanten bestaat niet. Misschien nog overdreven, maar de komende jaren zal het leggen en onderhouden van verbindingen nóg meer impact krijgen, niet alleen privé, maar zeker ook op het gebied van zakendoen.

Connecties maken draait feitelijk om twee belangrijke aspecten: communicatie en het verzamelen van real-time gegevens, altijd en overal: wie is waar mee bezig en wat vertellen zij er over. Ook als bedrijf wil je voortdurend inzicht hebben in de resultaten, of de productie nog ideaal verloopt, blijven we binnen het budget, klopt de personeelsinzet nog, etc. Meer en meer vertrouwen bedrijven op goede informatie die sturing geeft. Een bedrijf dat succesvol de grote hoeveelheid data weet om te zetten in gebruiksvriendelijke informatie en op basis daarvan actie onderneemt kan een enorm concurrentievoordeel bereiken. Kortom, heb je informatie in de hand én je weet wat je daarmee moet doen, dan kan je de markt de baas worden! Dus ook voor een bedrijf geldt: ligatus sum, ergo sum!

Internet der dingen
Niet alleen wijzelf en organisaties raken verbonden. Door het zogeheten “internet der dingen” is een apparaat zonder internetverbinding bijna niet meer denkbaar. Dit Internet of things is de grote aanjager van talloze connecties tussen verschillende devices. Op dit moment zijn er zo’n 6 miljard gekoppelde devices. Denk hierbij aan de thermostaat thuis, het marketing-automationsysteem op kantoor of allerlei sensoren in de nieuwste generatie auto’s. Het internet of things zien we nu vooral veel terug als aanjager van procesoptimalisatie in fabrieken en op het gebied van gezondheid en welzijn (wearable technologie). Deze trend zal de kantooromgeving niet voorbijgaan!

The connected office
De digitale transformatie zal een grote impact krijgen op bedrijfsprocessen en ondersteunende processen. Denk aan factuurdigitalisatie en real-time verwerking in de budgetten, direct inzicht op elke afdeling van het huidige budget. Onderweg zijn en niet kunnen printen? Ondenkbaar! Via een netwerk aan publieke printers wordt het mogelijk vanaf een mobiele telefoon, tablet of laptop overal en altijd direct printen. Projectmanagers op locatie die via hun tablet niet bij de meest actuele documenten kunnen? Onacceptabel! Processen zullen verder gedigitaliseerd worden en informatie tussen afdelingen zal sneller en vaker uitgewisseld moeten worden. Kortom, ook afdelingen binnen organisaties moeten de connectie met elkaar aangaan en dit verankeren in hun DNA.

The connected professional
Centraal in al deze verbindingen staat natuurlijk de werknemer, de connected professional. Iedereen ongeacht functie zal de komende jaren moeten nadenken over welke rol hij/zij speelt in de veranderende wereld van informatieverwerking en communicatie, van projectmanager tot finance medewerker, van algemeen directeur tot facility medewerker. Het samenbrengen van verschillende data en dit omzetten naar informatie en het omzetten van klantgegevens naar een klantrelatie zal in het DNA van iedere professional moeten komen. En met die informatie in de hand kan deze professional ook écht communiceren: met collega’s, zakenpartners en klanten. Alles dankzij verbindingen.

I am connected, so I am!

 

Blijf op de hoogte: Aanmelden voor TopTips
  • Documentverwerking
  • Documentverwerking
  • Logo Goudappel
  • logo Koenen en Co
  • logo 112Schade