Zo word je een Connected Financial

In onze vorige blog schreven over hoe de wereld er voor financiële afdelingen er in 2020 compleet anders uitziet. ‘Death by Digital’ noemt Accenture dit. In deze blog leren we je hoe je een Connected Financial kunt worden.

Zo word je een Connected Financial (volgens Accenture)
Dit is wat Accenture zegt over hoe je jezelf het best kunt voorbereiden om klaar te zijn voor Finance 2020, het jaar waar alles drastisch anders zal zijn voor de financiële afdelingen.

1. Definieer een waardepropositie
Waar staat je bedrijf voor? In de waardepropositie schrijf je op je hoe de financiële afdeling in 2020 waarde zal toevoegen in de organisatie.

2. Schets een toekomstvisie
Hoe ziet de financiële afdeling eruit als het niet alleen maar transacties verwerkt? In een toekomstvisie omschrijf je wat de rol van de financiële afdeling in 2020 zal zijn en wat digitalisering daarin zal betekenen.

3. Bepaal de kerncompetenties
Welke competenties zijn essentieel voor het toevoegen van waarde in de business? En welke mogen weg? Hier omschrijf je welke nieuwe competenties er zijn en hoe die bij gaan dragen aan het bereiken van je toekomstvisie.

4. Creëer geïntegreerde diensten
Hoe kunnen afdelingen samenwerken om betere klantervaringen te genereren? De CFO zou hier een centrale rol in moeten spelen. Hij zou samen met de leiders van de afdelingen moeten kijken hoe de afdelingen samen kunnen werken om meer waarde te creëren voor de klant, en inzicht scheppen met de kosten die daarbij komen kijken.

5. De juiste mensen op de juiste plek
Geen enkele actie heeft effect als de juiste werknemers niet op de juiste plek zitten. De financiële afdeling moet goed weten wat de nieuwe ontwikkelingen zijn en ook nieuwe talenten aannemen die deze ‘nieuwe’ beroepen (denk aan financiële data-wetenschappers) kunnen beoefenen.

Als laatste sluit Accenture af met de melding dat de financiële afdeling voordelen zal brengen op het gebied van concurrentie. In z’n kern zal de financiële afdeling altijd nog staan voor het beschermen van integriteit het bedrijf en het verminderen van kosten waar dat kan. Dat zal ook nooit veranderen. Wat wel anders wordt is dat de financiële afdeling in 2020 een actieve partner zal zijn in het creëren van waarde in de organisatie.

Aanvullende tips
Accenture geeft een goede handelswijze aan. Toch zijn er nog een paar aanvullende tips te bedenken die ik iedere financial zou aanraden. Een paar daarvan hieronder:

1. Volg een opleiding
Er bestaan nu al veel plekken waar je als financial opleidingen kunt volgen die je klaarstomen voor de toekomst. Op Alex van Groningen zijn bijvoorbeeld al diverse opleidingen en trainingen te vinden die wat toekomstbestendiger zijn, bijvoorbeeld op het gebied van Big Data.

2. Lees vakliteratuur
Er bestaan diverse vormen van vakliteratuur. Denk aan fysieke magazines zoals CFO magazine of Financieel Management, maar deze magazines hebben vaak ook een website. Op financieel-management.nl zijn bijvoorbeeld regelmatig columns te lezen over de toekomst van het vakgebied.

3. Bezoek events
Er worden met regelmaat evenementen georganiseerd over het thema finance & IT. Bekende evenementen zijn Financial Systems en het Factuurcongres. Op evenementen wordt er vaak stilgestaan bij diverse thema’s die de financiële afdeling aangaan, zoals bijvoorbeeld robotisering, automatisering enzovoorts.

4. Omarm technologie
Misschien nog wel de belangrijkste: omarm technologie. Technologie is je vriend, niet je vijand. ‘Death by digital’, waar Accenture het over heeft in hun onderzoek, is niet echt van toepassing bij jou als je ervoor kiest om technologie te omarmen. Je zal snel zien dat het jouw baan als financial eerder leuker en makkelijker maakt dan dat het je minder plezier geeft.

Daarnaast zijn er nu al processen die je als financial aan kunt pakken om te automatiseren zodat je klaar bent voor de toekomst.

Blijf op de hoogte: Aanmelden voor TopTips
  • Documentverwerking
  • Documentverwerking
  • Logo Goudappel
  • logo Koenen en Co
  • logo 112Schade